Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego
2 października w świetlicy OSP Dziecinów miało miejsce rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego realizowanego w ramach zadania publicznego z obszaru „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”: zadanie 15. Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, dofinansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.
Konkurs rozgrywany był w czterech kategoriach:
Dania główne,
Przystawki
Desery
Napoje
Jury konkursowe w składzie: Karolina Zowczak, Joanna Mokrzycka, Sylwia Jasieczek (dla kategorii: desery oraz przystawki), Justyna Sadkowska, Robert Belina, Marek Szumidło (dla kategorii: dania główne oraz napoje) po długich i trudnych obradach, wydało poniższy werdykt:
Kategoria „Dania główne”
I miejsce Mieszkanka Gminy Celestynów „Gołąbki z kaszy gryczanej”
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Zuzanów „Flaki poleskie”
III miejsce –Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrówce „Rosół z gąsek z makaronem”
Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Augustówce „Sójka regionalna z barszczem czerwonym”
Kategoria „Przystawki”
I miejsce OSP w Regucie „Pasztet z konfiturą z żurawin”
II miejsce Mieszkanka Gminy Sobienie Jeziory „Ser kozi smakowy”
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Osiecku „Wegański pasztet z dyni”
Wyróżnienie Koło Gospodyń Wiejskich w Dziecinowie „Pierogi urzeczańskie”
Kategoria „Napoje”
I miejsce Mieszkaniec Gminy Karczew „Nalewka wiśniowa”
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Sobiekursku „Nalewka z truskawek”
III miejsce Mieszkanka Gminy Wiązowna „Ajerkoniak”
Wyróżnienie Mieszkanka Gminy Karczew „Nalewka z derenia z nutą maliny”
Kategoria „Desery”
I miejsce Mieszkanka Gminy Wiązowna „Tradycyjne pączki z domową konfiturą”
II miejsce Rada Sołecka Sołectwa Regut „Śmietanowiec”
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Zambrzykowie „Ciastka serniczkowe”
Wyróżnienie Koło Gospodyń Wiejskich w Rudnie „Blok czekoladowy”
Gratulujemy!
Ponadto w trakcie obrad jury odbył się wykład Pani Agnieszki Piętki na temat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, której Pani Agnieszka jest członkiem. Pani Agnieszka jest lokalną producentką serów, o których opowiedziała i które można było degustować w trakcie prezentacji. Na koniec imprezę uświetnił występ zespołu Kądziołeczka, któremu serdecznie dziękujemy.
Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w naszym konkursie kulinarnym i zapraszamy na kolejne.
Wszystkie fotografie – Krzysztof Kasprzak