Szkolenie z przygotowania kiszonek w Łukówcu
18 lipca 2025 roku w Łukówcu odbyły się warsztaty kulinarne z przygotowania kiszonek. Spotkanie zastało zorganizowane we współpracy naszego Stowarzyszenia z Samorządem Województwa Mazowieckiego w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk Tradycji Kulinarnych.
Warsztaty przyciągnęły licznych uczestników z naszej społeczności. Spotkanie było doskonałą okazją do poszerzenia wiedzy w zakresie techniki kiszenia.Jest to nie tylko smaczna, ale także niezwykle zdrowa forma przechowywania warzyw. Kiszonki są pełne probiotyków, które wspierają naszą florę bakteryjną, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Ponadto stanowią wspaniały dodatek do potraw, wzbogacając ich walory smakowe.
Uczestnicy warsztatów byli bardzo zadowoleni z zajęć, chwalili zarówno atmosferę, jak i przekazaną wiedzę. Każdy wrócił do domu ze słoikami własnoręcznie przygotowanych i gotowych do degustacji kiszonek.
Serdecznie dziękujemy Urzędowi Marszałkowskiemu za współpracę i profesjonalne przeprowadzenie szkolenia.
![]()













