Relacja z wyjazdu studyjnego Sieć Dziedzictwa Kulinarnego
W połowie czerwca odbył się wyjazd studyjny dla mieszkańców obszaru LGD Natura i Kultura. Jego celem było poznanie wybranych Członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Realizacja została sfinansowana ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach konkursu ofert w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” zadanie 16.
Piekarnia „Wacyn”
Pierwszego dnia w Karczewie odbyła się prelekcja na temat Sieci, którą poprowadziła Pani Anna Gawlicka z Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. Głównym tematem spotkania była chęć zwrócenia większej uwagi na logotyp Sieci połączona z omówieniem licznych ciekawostek, a także przestawienia wybranych producentów wchodzących w jej skład. Następnie uczestnicy wyjazdu udali się w podróż na obszar LGD Razem dla Radomki, gdzie odwiedzili kolejno:
- Piekarnię Wacyn – jedna z największych piekarni w regionie, która swoją produkcję oparła na naturalnych surowcach, pieczywie pozbawionym polepszaczy i sztucznych dodatków. W Piekarni przygotowano poczęstunek różnego rodzaju pieczywa i wypieków połączony z warsztatami.
- Gospodarstwo Rolne Pysiaków, Mistrzowie Agroligii, jeden z najczęściej nagradzanych producentów wędlin na terenie Mazowsza, mogącego pochwalić się wpisem na Listę Produktów Tradycyjnych aż 4 produktów (Salceson Wizytowy, Szynka Zdziechowska, Kiełbasa Zakrzewska, Wiejska Kiełbasa Jałowcowa). W ramach atrakcji odbyło się zwiedzanie zakładu produkcyjnego, masarni, wędzarni, a także degustacja.
- Gospodarstwo Sadownicze Moniki Bankiewicz, Mistrzowie Agroligii 2013 – producenci produktu tradycyjnego oraz wpisanego do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze naturalnie mętnego soku Smaczka z Doliny Radomki. W trakcie wizyty uczestnicy mieli możliwość zobaczenia linii produkcyjnej, a także degustacji szerokiej gamy soków.
- Pasiekę Murawscy – tradycyjna pasieka wędrowna, gdzie pszczoły są przewożone na pożytki w celu uzyskania miodów gatunkowych i produktów pszczelarskich. Jedną z atrakcji dla uczestników było pokazanie pasieki połączone z prelekcją dotyczącą nowoczesnych elementów przy tradycyjnej produkcji miodów. Całość wizyty zwieńczyła degustacja różnorodnej gamy miodów.
- Catering Camelot – firma Pani Elżbiety Bień, specjalizująca się w przygotowywaniu potraw na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Specjalnością Camelot jest tradycyjna polska kuchnia wraz z posiłkami dopasowanymi do charakteru zamawiającego. W trakcie kilkugodzinnego pobytu uczestnicy wyjazdu zjedli pyszny obiad, poznali tradycyjny produkt Dżem z Papryki Przytyckiej i wzięli udział w warsztatach kulinarnych.
Nocleg miał miejsce w Hotelu Pod Różami w miejscowości Jedlnia-Letnisko, który również należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
W tym miejscu pragniemy podziękować wszystkim członkom Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze u których odbywały się wizyty, Pani Annie Gawlickiej, a także LGD Razem dla Radomki, które pomogło nam w organizacji tego wyjazdu.
Krótka relacja fotograficzna:
„Gospodarstwo Rolne Pysiaków”
„Pasieka Murawscy”
„Catering Camelot”