Przez żołądek do… kultury
Przepisy kulinarne, tradycyjne i skrzętnie zachowywane przez całe rodziny receptury, sposoby przygotowania, a nawet podawania potraw – to wszystko można nazwać dziedzictwem stołu, które odróżnia i wyróżnia lokalne społeczności od siebie
Każda mazowiecka gospodyni, każda gmina, każdy region Mazowsza charakteryzuje nie tylko krajobraz, ale również wygląd stołu, a przede wszystkim smaki podawanych potraw. Dziedzictwo stołu to również element lokalanej kultury i tożsamości przez nią kształtowanej.
Szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy lokalne tradycje i dawne sposoby przyrządzania potraw wydają się być najbardziej żywe. Oczywiście, wiele smaków Mazowsza jest do siebie bardziej lub mniej podobnych. Natomiast zawsze znajdzie się coś, co wyróżnia daną potrwę od innych i nadaje jej przymiot oryginalnego i niepowtarzalnego smaku.
Gospodynie z Glinianki (gm. Wiązowna) słyną w okolicy z wyrobu sójek zwanych zresztą glinieckimi. Zobacz Panie w akcji:
http://www.youtube.com/watch?v=G6R9OC_hHr0
pol