Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
Do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego można zgłaszać produkty w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Konkurs skierowany jest do producentów indywidualnych, jak i przedsiębiorców rynkowych oraz stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych. Każdy z uczestników może zaprezentować tylko jeden produkt i co istotne, nie może to być wyrób nagrodzony w jednej z poprzednich edycji. Wszyscy uczestnicy powinni móc potwierdzić swą działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami lub innymi dokumentami zaświadczającymi o prezentowaniu własnych wyrobów na targach, wystawach i innych spożywczych imprezach o charakterze lokalnym, regionalnym.
Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.
Zgłoszenia przyjmowane są do 29 lutego 2024 r.
Więcej informacji oraz regulamin i karta zgłoszenia znajdują się pod poniższym linkiem:
https://mazowieckie.ksow.pl/aktualnosc/rusza-kolejna-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego