Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie LGD Natura i Kultura, współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla Rozwoju Lokalnego w ramach inicjatywy Leader. Poddziałanie 19.4. "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" objętego programem PROW 2014-2020               

 

 

celestynowkolbielosiecksobieniewiazaowna

Szanowni Państwo,

      

informujemy, że siedziba LGD Natura i Kultura została przeniesiona do

  Wiązowny na ul. Lubelską 53. (I piętro)

Jednocześnie zawiadamiamy, że numer telefonu (22) 610 44 93 oraz godziny pracy Biura LGD pozostają bez zmian.

Aktualności

Konferencja "Leader dziś i jutro"

W dniach 30.09-2.10 Prezes Zarządu LGD Natura i Kultura Iwona Bieńkowska uczestniczyła w konferencji „Leader dziś i jutro” organizowanej przez Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej w Mąchociach Kapitulnych k/Kielc. Podczas konferencji poruszano wiele tematów dotyczących obecnej perspektywy, w tym wymiany doświadczeń przedstawicieli z całej Polski Lokalnych Grup Działania, Samorządów Województw oraz Ministerstwa Rolnictwa. Jednym z ważnych wątków była przyszłość Lokalnych Grup Działania w nowym okresie programowania na lata 2021-2027. Podczas warsztatów w grupach, prowadzonych m. in. przez pracowników KSOW wypracowane zostały rekomendacje do nowej perspektywy, bazujące na dotychczasowych doświadczeniach przedstawicieli różnych instytucji. Konferencja była także okazją do spotkania Prezesów z Mazowieckich Lokalnych Grup Działania i wypracowania nowych pomysłów do wspópracy, które mamy nadzieje niedługo zrealizować.

Czytaj więcej: Konferencja "Leader dziś i jutro"

Kolejne dofinansowanie dla LGD Natura i Kultura!

Dnia 8 października podpisaliśmy z Województwem Mazowieckim dofinansowanie na realizacje zadania publicznego pt. "W królestwie pszczół" w bszarze "Ekologia i ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego" zadanie 4 Propagowanie rolnictwa ekologicznego oraz upowszechnianie roli pszczół w środowisku naturalnym. W ramach tego zadania zorganizujemy 21 teatrzyków na temat pszczół dla dzieci w przedszkolach z terenu LGD Natura i Kultura. Celem zadania będzie edukacja dzieci w zakresie wiedzy o pszczołach. Uczestnicy zostana zapoznani z życiem pszczół, ich wyglądem i budową, funkcją jaka pełnią w przyrodzie oraz produktami jakie wytwarzają.

logotypclaim czerony pl

Relacja z rajdu rowerowego LGD

Za nami kolejny rajd rowerowy zorganizowany przez LGD. Wzorem ubiegłorocznego, i tym razem wybraliśmy się na wycieczkę po lokalnych duktach leśnych. Sprzyjająca pogoda pozwoliła na odwiedzenie wszystkich planowanych punktów naszej wyprawy: drewnianego kamienia - pamiątki nasadzeń leśnych, bunkrów w Dąbrówce, imponujących wydm i borów sosonowych, siedziby Mazowieckiego Zespołu Parków Krajobrazowych w Otwocku oraz pięknej sosony "Bożenna"-  pomnika przyrody.

Czytaj więcej: Relacja z rajdu rowerowego LGD

Rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego LGD

W miniony piątek, 20 września w świetlicy wiejskiej w Jatnem miało miejsce rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego pt. „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego” zrealizowanego w ramach projektu współpracy pn. „Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną”, w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego PROW 2014-2020.

Czytaj więcej: Rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego LGD

Zapraszamy na warsztaty serowarskie

Zapraszamy na warsztaty serowarskie podczas których każdy uczestnik nauczy sie jak przy pomocy skromnych środków i przy odrobinie pomysłowości,  wytwarzać wspaniałe sery w warunkach domowych. Zajęcia będą trwały ok. 4-5 godzin i obejmowały będą część teoretyczną oraz praktyczną. W części praktycznej uczestnicy wykonają trzy rodzaje serów typu holenderskiego: mennonicką goudę, ser ręczny domowy posypywany różnorodnymi ziołami oraz ser z masy parzonej (parzenicę z ozdobnym rzeźbieniem). Po wykonaniu serów każdy uczestnik może zabrać swój własnoręcznie wykonany ser do domu i poddać go procesowi dojrzewania. Na zakończenie warsztatów wytwarzana zostanie również  ricotta. Warsztaty są bezpłatne, zapewniamy wszystkie produkty, o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń.

warsztaty serowarskie


Dzisiaj jest: 20 Wrzesień 2020
Imieniny : Renata, Filipina, Eustachy

dolacz-lgd

 FB

mapa interaktywna

Zapytania ofertowe

Statystyka

Użytkowników:
18
Artykułów:
612
Odsłon artykułów:
972490