Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Projekt, współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. Wsparcie dla Rozwoju Lokalnego w ramach inicjatywy Leader. Poddziałanie 19.4. "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" objętego programem PROW 2014-2020,
Projekty współpracy współfinansowane są w ramach poddziałania 19.3 "Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania"
Zapraszamy na warsztaty serowarskie
Zapraszamy na warsztaty serowarskie podczas których każdy uczestnik nauczy sie jak przy pomocy skromnych środków i przy odrobinie pomysłowości, wytwarzać wspaniałe sery w warunkach domowych. Zajęcia będą trwały ok. 4-5 godzin i obejmowały będą część teoretyczną oraz praktyczną. W części praktycznej uczestnicy wykonają trzy rodzaje serów typu holenderskiego: mennonicką goudę, ser ręczny domowy posypywany różnorodnymi ziołami oraz ser z masy parzonej (parzenicę z ozdobnym rzeźbieniem). Po wykonaniu serów każdy uczestnik może zabrać swój własnoręcznie wykonany ser do domu i poddać go procesowi dojrzewania. Na zakończenie warsztatów wytwarzana zostanie również ricotta. Warsztaty są bezpłatne, zapewniamy wszystkie produkty, o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń.